top of page
מיניות חיובית בריאה ובטוחה – להורים, ואנשי חינוך הכשרת גננות למוגנות מגדרית | חינוך גופני ושוויון מגדרי

סדנאות והרצאות  | 

התנהגות מינית

מחקרים עדכניים בתחום של חינוך למיניות בריאה ובטוחה יודעים להצביע היום על כך כי עד גיל שש כבר ניתן לאפיין יותר משלושים התנהגויות של ילדים כ'מיניות'. ההמלצה לפיכך היא ללמד הורים צעירים להכיר את ההתנהגויות הללו, ולדעת לאבחן בעצמם מתי התנהגות מינית היא חריגה ומתי היא נורמלית ואילו מההתנהגויות הללו יהיה נכון לעודד ומנגד, אילו וכיצד יש למתן ואולי אף לעצור לחלוטין. בהמשך בגילאים בוגרים יותר, מספרים המחקרים כי רק 15% מהנערות ו-30% מהנערים מדווחים כי הם יכולים לשתף את הוריהם במה שמטריד אותם בנוגע למחשבות והפעילויות שלהם. 

נתונים חשובים אלו מכוונים לכך שהאדם הרלוונטי ביותר עבור כל ילד וילדה, נער ונערה להוראת התנהגויות מיניות הוא הוריו. גישה זו סותרת את התפיסה הרגילה לפיה אנשי מקצוע אמורים להורות את הנושא לילדיהם, אך הורים צריכים לשאול את עצמם את השאלות הבאות: מדוע להסתפק רק באנשי מקצוע לחינוך הילדים בנושא הכי פרטי ואישי עבורם? האם באמת נכון ללמד את הנושא הרגיש הזה בעזרת הפחדות, אזהרות ואיומים? האם לא הייתם רוצים להכיר בעצמכם כלים חיוביים לחינוך בנושא? האם לא הייתם מעדיפים להסביר את העמדה האישית שלכם בנושא תוך תשומת לב ואחריות של הורה אוהב ותומך?

סדרת סדנאות זו יוצאת מתוך ההנחה כי לרוב ההורים כיום ברורים הערכים והגישות שהם היו מעוניינים שילדיהם יאמצו בנוגע למיניות אך עדיין הם אינם יודעים כיצד ומתי יש להעביר את המסריםהללו. 

בסדנאות אנו לומדים על החשיבות של מעורבות ההורים בחינוך המיני של ילדיהם, נשוחח על הקשיים והחסמים אשר יוצרים רתיעה כלפי סוג כזה של שיח ונקבל עצות מעשיות כיצד לשוחח על מיניות בצורה הנכונה והמותאמת ביותר ליכולות ההורה ולכוונותיו.

 

התנהגות מינית חיובית בריאה ובטוחה – להורים, ולאנשי חינוך

הרצאה בת שעתיים | סדנת יום שלושה מפגשים

הרצאה בת שעתיים | סדנת יום שלושה מפגשים

בארגונים פרטיים וציבוריים וכן במוסדות חינוכיים מגוונים מוצאים/ות עצמן אנשי ונשות מפתח מרכזיים מתעניינים בתחום המגדר ותרים אחר דרכים להטמיע במקומות אלו את המודעות והעשייה המגדרית. במקרים רבים, הא/נשים הללו מוצאים עצמם לבד במערכת ללא תמיכה או הכרה בחשיבות הנושא וברלוונטיות לכל אחד ואחת. כדי לסייע ובכל זאת למצוא דרכים להטעמת הנושא בסביבת העבודה נבנתה תוכנית מנטורינג אישית בעלות מינימלית אשר עוזרת לאותם ״שליחי/ות מגדר״ למפות את האקלים המגדרי של הארגון/מוסד חינוכי, לזהות אנשי מפתח שיכולים לעזור ולשתף פעולה, להתאים תכנים שאפשר להטמיע בצורה מעשית או עיונית, לגבש תוכנית עבודה, לבחון את מידת ואופי הטיפול בפגיעות מיניות ומגדריות ולמצוא כיצד ניתן לגייס משאבים לטובת קידום הנושא כולו. 

מהלך זה בוצע עד כה עם מספר יועצות בבתי ספר, עובדות סוציאליות במרכזים קהילתיים, ונשים עובדות מתוך ארגונים – כולם בקשו לעורר מודעות לנושא ונעזרו בליווי שנמשך בכל אחד מהמקרים כשנה הם ממשיכים בעצמם/ן בעשייה מגדרית ענפה.

מנטורינג יועצים/ות להטמעת תחום המגדר בארגונים ומערכות חינוכיות

קורס שלושה ימים / השתלמות חודשית במשך שנת לימודים

סדנאות ייחודיות אלו נועדו לצוותי הוראה במוסדות חינוך ומטרתן היא לפגוש את העבודה הפרקטית של המורים/ות וכיצד ניתן לקשור את תחום ההוראה המקצועי לנושאי המגדר והמיניות, ואיך לבצע התערבות חינוכית בהקשר זה. המורים/ות לומדים לתכנן פעילות חינוכית-מגדרית, לבצע אותה, לנהל משוב לגביה ולגבי השתתפות התלמידים ובסופו של דבר לייצר שינוי באקלים המגדרי של בית הספר. 

קורס שכזה לדוגמא התקיים בבית הספר היסודי רמת החייל, במסגרתו למדנו כיצד אפשר לפתח חשיבה ביקורתית-מגדרית וכיצד להכילה באופן מעשי בחיי היום-יום של בית הספר. הקורס היה פתוח לכל אנשי ונשות החינוך של בית הספר ומי שנרשמה השתתפה פעם בחודש בסדנא של שלוש שעות. הנושאים שנדונו בסדנאות עסקו בנושאים מהכלל אל הפרט ועסקו בעיקר בדילמות של מורות ומורים בעת הקניית ידע בסוגיות של שוויון ומגדר, לצד דיונים בשאלה כיצד ניתן במקצועות הלימוד הקיימים להשפיע על היחס של תלמידים ותלמידות לזהות המגדרית שלהם, על יחסם לסטריאוטיפים המגדרים המקובלים בחברתם, על דימוי הגוף, ועל אלימות מגדרית ומינית בבית הספר. בסוף השנה התקיים מפגש מסכם לכל המורים והמורות של בית הספר ולאחריו הוחלט לשנות את המדיניות הכלל בית ספרית בנוגע לשוויון מגדרי. 

מורים חוקרים מגדר בחינוך 
  1. מבוא לחשיבה ביקורתית מגדרית

  2. פיתוח משקפיים ביקורתיות: בית הספר, מורות ומורים ממוגדרים

  3. מה מצפים נערים ונערות ללמוד ביחס למגדר

  4. מורכבות ההוראה של שוויון ומגדר במקצועות הלימוד השונים

  5. בניה והטמעה של מערכי שיעור מגיבים למגדר

  6. עיצוב הזהות המגדרית במערכת החינוך

  7. היחס לגוף ולמיניות במערכת החינוך

  8. היחס לאלימות ולצבא במערכת החינוך

  9. גיבוש תוצרי המחקר האישי לכדי פדגוגיה מגיבה למגדר

  10. הפיכת כלל בית הספר ל"מגיב למגדר".

ההחלטה ללמד גילאים צעירים כיצד להתמודד עם תקיפות מיניות ומגדריות היא מורכבת ונדרשת לכך הכשרה ייחודית. השתלמות זו, שנפרסת על פני שלושה מפגשים, מתייחסת לגננות ולסייעות כמי שאמורות לשמש עבור הילדים והילדות בגן כ-״מרכז סיוע למניעת תקיפות מגדריות ומיניות״. 

הגננות והסייעות מקבלות כלים משמעותיים לבחינת סביבת הגן בעיניים ביקורתיות-מגדריות ולאחר מכן, הן לומדות לזהות, להתריע, לטפל ולהתמודד עם מגוון אירועים בעייתיים החל מאלימות מגדרית בסיסית ועד למקרי אלימות מינית. אירועים שכאלו לדאבוננו יכולים להתרחש מצד ילדים אחרים בגן או בסביבתו, מצד נערים ונערות בוגרים סביבם, ומצד בוגרים המוכרים לילדים או בוגרים-זרים. 

הנחת המוצא בהשתלמות היא שהתייחסות לנושא הזה, יצירת שפה מול הילדים בהקשרים הללו הינם קריטיים ויכולים להציל חיים ולשמור על הבריאות הנפשית של הילדים. בנוסף, חשוב ללמוד את הנושא לפני שהתרחשה פגיעה וכך לתת לילדים כמה שיותר כלים לזהות פגיעות שכאלו כאשר הן רק מתחילות להתרחש, אם וכאשר. 

לגננות וסייעות יש את היתרון של היותן דמויות מרכזיות ורלוונטיות בחייהם של הילדים, ולכן האמון והגיבוש שקיים בינן לבין הילדים מבטיח כי ההוראה בנושא תהיה קשובה ומשמעותית. הילדים רואים בהן מודלים ראויים לחיקוי, ורגילים ללמוד מהן כיצד לנהוג במגוון רחב של סיטואציות חברתיות, לימודיות וחינוכיות. לכן, מתבקש הדבר שגננות יכינו את הילדים גם לכל אפשרות של אלימות מבוססת מגדר שתופעל כלפיהם. ללא הנחיה שזכו – הילדים לא ידעו מה לעשות.   

הכשרת גננות למוגנות מגדרית

השתלמות יומית / שלושה מפגשים רצופים

3 ימי השתלמות / ליווי שנתי

bottom of page